Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Пари вместо ръжда
Източник: Capital.bg

Можете да спечелите, ако си дадете колата за скрап, но ако е по грешния начин - да дължите данъци

Колата докарва куп разходи, но в тежки времена тя може да бъде осребрена - чрез продажба или пък, ако е стара, като се предаде за скрап. Освен приходи това занимание значи и бюрокрация. Особено при бракуването, защото, ако не го направите по правилния начин, може трудно да се отървете от административните такси и данъци за автомобила.

При продажбата пътят е сравнително лесен. След като сключите сделка и имате нотариално заверен договор, трябва да изпратите по пощата с обратна разписка копие от него в поделението на КАТ, където е регистрирана колата ви, за да я прехвърлят на името на новия собственик. Той отделно от вас има други задължения по регистрацията й, но така вие сте сигурни, че и той да не направи нещо, поне ще сте дерегистрирани. "Хубаво е да изпратите копие от договора и в общината да ви дерегистрират, за да не се окаже, че трябва да плащате и данъци за колата, която сте продали. Иначе няма глоби и срокове за това кога да го направите", коментират от "Пътна полиция".

Старото желязо е пари

Ако предавате колата си за скрап, има няколко допълнителни процедури. Най-важното нещо е, че трябва да запазите регистрационните табели на автомобила си, когато го предавате. Има лицензирани фирми за транспортиране и разкомплектоване на коли, с които трябва да се свържете и да се уговорите кога и от къде трябва да дойдат да вземат колата ви. В сайта на Министерството на околната среда и водите можете да намерите списък с контакти на организациите, получили разрешение по закона за управление на отпадъците за оползотворяване на отпадъци от моторни превозни средства. Те ще купят от вас колата ви и ще я разкомплектоват и рециклират. "Цените обикновено варират между 200 и 300 лв. в зависимост от теглото на автомобила", пояснява Димитър Тенев, изпълнителен директор на "Екорекар". Някои от тези организации предлагат да превозят старата ви кола от една точка до своята площадка за разкомплектоване, но има и такива, които не поемат транспорт, а работят с други компании. Така че, когато се свървате с такава организация, трябва да уточните това, защото иначе може да ви се наложи да организирате сами пренасянето. На сайта на Изпълнителната агенция по околната среда можете да проверите списъка от фирмите, които също издават удостоверения при изкупуване на старата ви кола (виж карето), като там можете да филтрирате различните фирми по община, район и т.н. След като си изберете дружество, можете да се обадите по телефона и да се уговорите кога и къде да дойдат да ви вземат колата. Те преценяват колко да ви платят за колата и ви издават удостоверението, че колата е предадена за разкомплектоване.
Възможно е първо да се свържете със сервиз, който изкупува стари авточасти, и да се опитате да продадете някои детайли от вашия автомобил. В този случай можете да вземете повече пари за колата, но точни цени не могат да бъдат дадени, тъй като всичко при частите втора ръка зависи много от конкретната част, модела на колата, колко е износена и т.н. Това, което не можете да продавате, са двигателят и шасито. Те трябва да бъдат предадени на фирмата за преработка на отпадъци, за да получите нужния сертификат от тях. Той показва пред данъчните по-късно, че точно тези елементи на колата, които имат уникални серийни номера, са рециклирани и унищожени. Повечето компании, които се занимават с такава дейност, след като изкупят колата за скрап, печелят от разпродаването на частите й, които са годни за ползване и предлагане на пазара втора ръка. По този начин впоследствие ще падне и цената, която ще ви дадат за изкупуване на стария ви автомобил. "Ако продадете някои от частите на колата си, цената на изкупуване за скрап ще падне, но зависи и точно кои части са продадени. Всичко е строго индивидуално", поясняват от "Макметал холдинг".

Ходене по мъките

Само лицензираните компании имат право да ви издават валидно удостоверение, че колата ви е предадена за скрап. Такова ви е необходимо по-късно, защото на първо време трябва да отидете до районното поделение на КАТ. Със свидетелството за регистрация (което се нарича и регистрационен талон на автомобила) и табелите с номера на колата трябва да отидете в този КАТ, където имате регистрация, и да подадете заявление за прекратяването й. Служителите на пътната полиция маркират талона ви, ако е от стария тип - преди 2003 г., ви слагат един печат, а ако е от новия тип, ви продупчват едната част от талона и задържат другата. Това, разбира се, не е краят. След това трябва да отидете в общината и да покажете, че сте се дерегистрирали и да представите талона, който е маркиран от служителите на КАТ, както и удостоверението от фирмата, която е взела колата ви.

"Някои общини имат допълнителни изисквания да се представи и допълнително удостоверение от КАТ, че колата е дерегистрирана. То струва 3 лв. и се издава веднага с подаване на молба на съответното гише за дерегистрация", поясняват от "Пътна полиция". В Столична община например искат служебна бележка от КАТ. "Достатъчно е само да ни донесете удостоверението от КАТ, че сте се дерегистрирали. Тогава вече ще премахнем задължението на плащате данък за тази кола", коментират от Столична община. А ако например сте предали колата си на фирма, която не ви е издала бележка, също можете, стига да се дерегистрирате в КАТ, да отидете в общината си и да отпишете и от там автомобила, който вече не е ваша собственост.
Ако в чужбина се случи колата ви да пострада при катастрофа или бъде опожарена и т.н., ще трябва от органите на реда в съответната страна да си вземете документ за това и след това в България в районното поделение на "Пътна полиция" ще можете да дерегистрирате колата си. В тези случаи отново е желателно да вземете регистрационните табели, ако са здрави и цялостни.

Ами, ако не искам?

Ако не сте предприели нищо и старата ви кола не е минавала две години на технически преглед, сте в нарушение на закона. Общините сформират комисии, които обикалят и проверяват за такива автомобили, които са излезли от употреба, но не са предадени за скрап. Тогава те съставят протокол и ви залепват един стикер на колата. Той ви предупреждава, че до три месеца трябва да преместите автомобила си или на частен имот (а не на общински), или да я предадете за скрап. "Междувременно проверяват, дали не сте я преместили на съседната улица или друго място. Ако не сте я преместили на правилното място, продължават да се броят същите месеци до края на срока", поясняват от Столичната община. След като изтече периодът, общинската комисия заедно с КАТ проверява кой е собственикът и ви връчва акт за установено административно нарушение и ако до 14 дни не го обжалвате, компанията, с която работи общината, вдига колата ви и я унищожава впоследствие, като обикновено (в зависимост от общинските наредби) няма допълнителни глоби, но губите от възможността да я продадете за скрап.

Няколко стъпки

За да намерите компаниите, към които да се обърнете, трябва да посетите сайта на Изпълнителната агенция по околна среда и да прочете в публичен регистър кои са фирмите, които могат да ви съдействат и да ви издадат валидно удостоверение. Ето няколко стъпки за навигация в леко объркващата процедура:

Отваряте главната страница на сайта

Вдясно имате каре "Актуално" и в него кликвате върху "Cпециализирана услуга "Зелен маяк".

От менюто под надписа в средата избирате "Справки/Доклади".

В списъка, който ще излезе, трябва да намерите "Регистър на лицата, притежаващи документи за извършване на дейности с отпадъци".

След като отворите регистъра, ще получите възможност да въведете данни по област, община и т.н., за да намерите най-удобната за вас фирма. Въвеждате ги.

На позиция "Операция с отпадъци" избирате "Разкомплектоване", защото там са фирмите, които могат да издават удостоверения.

В полето "Код на отпадъка" трябва да въведете съответно "16 01 06", което е кодът на излезли от употреба превозни средства, които не съдържат течности или други опасни компоненти според Наредба №3 за класификация на отпадъците на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Можете да я намерите на сайта на МОСВ.

Натискате търси и ще получите списък с фирмите, които отговарят на изискванията ви.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS